Drugi o nama

četvrtak, 27. okt 2011

Dedinim stopama

Tri generacije porodice Bokun iz Kačareva žive od proizvodnje rakije. Najstariji, Jovan Bokun, domaću rakiju počeo je da pravi pre dvadeset godina, za sopstvene potrebe. Sada njegovi unuci nastavljaju posao i ne nameravaju da napuste selo.

Uz klekovaču, osamdeset četvorogodišnji Jovan Bokun i njegova supruga Angelina iz Kačareva počinju dan.

rakija 1.bmp
Jovan i Angelina Bokun

Jovan je pre dvadeset godina počeo da proizvodi rakiju, a ljubav prema tom poslu preneo je na sina i unuke.

Unuci Vladimir i Slobodan preuzeli su posao:

"Teško jeste, ali smo veoma zadovoljni jer imamo radno mesto u svom dvorištu i zato smo odlučili da ostanemo da živimo u svom selu i nastavimo dedinim putem."

rakija 2.bmp
Vladimir i Slobodan Bokun

Porodica Bokun svake godine proizvede oko sedam hiljada litara domaće rakije isključivo za domaće tržište. Za izvoz imaju kvalitet, ali ne i potrebne količine.

Jovanov sin Branko ističe da su sve stvorili zahvaljujući svom radu i bez dinara kredita:

"Mi ne možemo da pravimo kompjutere i automobile, ali zato umemo da pravimo dobru domaću rakiju i ona treba da bude brend Srbije. Zato nam je neophodna pomoć države, da bi ujedinila male proizvođače, jer samo zajedničkim nastupom možemo biti konkurentni i na evropskom tržištu."

rakija 6.bmp

Voće za viljamovku, kajsijevaču, dunjevaču, jabukovaču i šljivovicu porodica Bokun kupuje najviše u Aleksandrovcu i Kniću. Jovan je konstruisao i poseban kazan za proizvodnju rakije koji u potpunosti odvaja metil-alkohol.

Život na selu može da bude lepši nego u gradu. Zahvaljujući proizvodnji rakije niko iz porodice Bokun neće napustiti Kačarevo, jer ovde imaju sve što im je potrebno za dobar život.

rakijajovovaca.com - ZR "JOVOVAČA", KAČAREVO, PANČEVO © 2012.  Design by MATspot.com